Powered By Blogger

Friday, January 7, 2011

Chişinăule !

Vedere de pe arca in directa strazii A.Puskin.
    Recentele ştiri ale noului an mi-au trezit o asociere cu filmul  Cine arvoneşte acela plăteşte” şi anume fraza: “DA ŞII ASTA VĂI”.
Am fost uimit de două ştiri: lupta dusă între edilul capitalei şi patronii de gherete fast food şi demolarea unei case datate din sec XIX din strada Bănulescu Bodoni.
Până în present nu există un mechanism de demolare pe cale legală a gheretelor amplasate illegal pe străzile capitalei.
   Sunt 200 de gherete amplasate contrar prevederilor legale. Pentru amplasarea ilegală a unei gherete în locurile istorice, agentul economic poate achita o amendă de la 750 de euro până la 1.5 mii euro.
    Amplasarea ilegală a gheretelor nu au putut fi realizate fără semnătura factorilor de decizie de la preturi, Direcţia Comerţ şi Direcţia Agricultură şi Urbanism a primăriei. La moment în Chişinău sunt amplasate circa 2000 de gherete şi tarabe. (http://www.totul.md/)
      Şi culmea,  pe lângă faptul că sunt nişte încălcări ale legislaţiei, au fost comise pe timp de noapte !
    Deci, reparaţia străzilor şi tăierea copacilor nu se poate de făcut noaptea, le facem ziua, când traficul e aglomerat. Da iată pentru demolări  de gherete perioada nocturnă se pare a fi cea mai bună. Experienţa de viaţă imi spune, dacă lucrurile se fac prin întuneric, este ceva de ascuns...
“DA ŞII ASTA VĂI”
    Pentru cazul cu monimentele istorice a capitalei lucrurile stau şi mai complicat.
    În interviul său pentru “Capitala”, Ion Ștefăniță, directorul Agenţiei de inspectare  şi restaurare a monumentelor a relatat: “Astfel,  au fost demolate 76 de edificii arhitecturale, dintre care 32 în perioada 2006 - 2010. În 2006, alarmaţi de situația din domeniu,  un grup de arhitecți de la noi, încadrați într-un proiect european,  au făcut o evaluare identică celei făcute de Agenția noastră. Până la 2006 s-au demolat 42 de edificii, pe care le-au fotografiat.” Iar Iurie Colesnic, istoriograf moldovean susţine că începînd cu anii 1990 şi pînă astăzi au fost demolate aproximativ 100 de monumente istorice incluse în registrul monumentelor din Republica Moldova. Tot el ne aminteşte că: ”Centrul istoric al Chişinăului” include 977 de edificii de arhitectură, dintre care 76 au fost demolate în ultimii 15 ani iar 155 de monumente au suferit intervenţii neautorizate de reconstrucţii, care au prejudiciat grav autenticitatea şi integritatea acestora. Nişte cifre cu adevărat strigătoare la cer. Sunt foarte multe monumente din care au rămas doar pozele, http://www.monument.sit.md/
    Consilierul minicipal Oleg Cernei într-un comentariu spune: “Problema este ca Primaria Municipiului Chisinau nu are parghiile legale pentru a interveni in asemenea cazuri. Competenta in acest sens o are Inspectia de Stat in Constructie care este subordonata Ministerului Constructiilor si Dezvoltarii Teritoriului. In acest caz trebuie de modificat cadrul legal, pentru ca astfel de actiuni sa fie contracarate dur inclusiv si de autoritatile locale si chiar ar trebui sa putem face uz de codul penal, altfel noi nu ne vom invata minte.
    Ma întreb “DA ŞII ASTA VĂI”?
    Câte monumente  o să mai fie distruse? Câte gherete amplasate sau demolate pentru a modifica cadrul legal?  De ce nu va pasă Domnilor de la conducerea capitalei?
 Vom pleca şi noi cândva din viaţă
Şi părinţii sus ne-or întreba
Ce mai face casa lor cea dragă,
Cine are grijă azi de ea...” (G. Vieru)
    Iar casa noastră, nu se limitează doar la pereţii apartamentului, are un înţeles mult mai larg, până la urmă însă, fiecare decide pentru dânsul.
                                                                           
                                                                               

No comments:

Post a Comment