Powered By Blogger

Saturday, January 29, 2011

SĂ NU FIM INDIFERENŢI


    Era o zi de vineri, ora douăzeci şi trei seara, prin fereasta apartamentului mult iubit eram martorul unei scene care m-a pus pe gânduri. Am impresia că descriind doar, ceia ce văd prin geam aş putea fi angajat ca reporter la vre-un ziar.
    Cum spuneam, încercam sa-mi adorm fiica şi la un moment dat aud nişte strigăte afară. Curios cum sunt de fire am intrerupt povestea şi m-am ingit pe fereastră.
    Erau doi bărbaţi, unul statea jos în glod, beat, altul cu maşina încerca să afle cum il cheamă şi unde trăieşte. Din modul în care încerca şoferul să-l facă să răspundă mi-am dat seama că şi el (şoferul) nu era chiar treaz. După mai multe încercări a dat din mâină s-a suit în maşină şi a intrat în curtea blocului.
    Persoana de pe trotuar a ramas tot acolo. Încerca să se ridice dar de beat ce era nu ii reuşea nimic. Chiar şi pantofii îi sărise de pe picioare lăsându-l doar în ciorapi. Aşa a stat vre-o jumatate de oră in care eu mă zbăteam în încercarea de a urmări persoana din drum, rugămintea copilului să continuu povestea şi cererea femeii să termin de a ma uita pe geam.
    Oamenii treceau pe alăturea, se uitau miraţi, însă nu se opreau. Maşinele din mers claxonau şi îşi continuau calea. O indiferenţă totală.
    Bărbatul, beat, plin de glod, s-a ridicat cu greu şi făcând căţiva paşi cu pantofii în mâină iar a căzut la pământ. Văzând că a fost în stare să se ridice, am continuat să adorm fata, după care din purul interes m-am uitat iar pe fereastră. Ce credeţi? Bărbatul stătea jos întins, părea că doarme, aici răbdarea mi-a crăpat am luat telefonul şi am sunat poliţia.
    Băieţii au venit repede, chiar mi-au placut cum au acţionat, l-au urcat în maşină aşa de glod cum era şi au plecat(de aia şi sunt aşa de înrăiţi, au de aface cu oameni, care mai decare toată ziua).
    În fianl stând şi analizând cele întâmplate mă întreb, de ce oare a trebuit să treacă o oră şi ceva pentru ca să fie chemată poliţia, dacă era mai frig……daca nu sunam poliţia…….

Saturday, January 22, 2011

LANTUL SLĂBICIUNILOR

    Dacă privim societatea noastră ca o alcatuire din mai multe verigi, atunci, ea, poate fi asemănată cu un lanţ. Şi dupa cum inelele sunt prinse una de alta, aşa si noi oamenii depindem intr-o masură mai mare sau mai mică unul de altu.
    În cazul meu aş incepe de la unul din cel mai mic element, vânzătorul. Rare sunt cazurile când mergi la piaţă şi să nu fii minţit cu 100 sau 200 gr din produsele procurate. Şi cum pe parcursul zilei nu eşti unicul,  se adună ceva. Bucuros că şi azi Dumnezeu la blagoslovit cu cumpărători naivi, tărgaşul se suie în maşină şi pleacă seara acasă. Pe drum este oprit de D-l Poliţist, pentru o încălcare sau nu (depinde de la caz la caz). În fine şi el, poliţistul, vrea să se “hrănească”, vânzătorul nu are ce face - îl remunerează. De data aceasta este bucuros, poliţistul şi-ii mulţumeşte acelui-aş Dumnezeu pentru grija purtată.
    Dar ştiţi cum e  serviciu prin forţele de ordine. Stai în frig, ploae, nu mănânci la timp te supra oboseşti,  mişcare puţină. Vine timpul, ca poliţistul să meargă la doctor. Măria sa medicul, îl tratează, dar de, pentru o atitudine mai bună şi o grijă mai mare, îi bagă nea poliţaiul vri-o doua miare. Căci aşa e la noi, daca te-a lecuit, tre să vii la urmă cu flori şi ciocolate. Medicul îl ridică şi el în slăvi pe bunul Dumnezeu pentru pacienţi cumsecade.
    Acum, feciorul doctorului cade într-o belea. Vorba bubului Creangă în povestea “Ivan tirbincă: fără femei, vodkă şi tabaciok,  - rară este distracţia. Părintele, iubindu-şi odrasla, aleargă repede la procuror. Fac ce fac şi cu un support financiar din partea lucrătorului medical “Întrebarea se rezolvă”.
    Vine şi rândul procurorului: îşi ia sacoşa şi se duce la piaţă........
    Exemple din acestea pot aduce o sumedenie, procesul a fost descris din punctual meu de vedere, însă vă daţi bine seama că se manifestă în toate direcţiile, şi fiecare din noi vrând ne vrând participă în acest lanţ al slăbiciunilor.
    Oare de ce nu înţelegem că ne minţim singuri pe noi.  

Friday, January 7, 2011

Chişinăule !

Vedere de pe arca in directa strazii A.Puskin.
    Recentele ştiri ale noului an mi-au trezit o asociere cu filmul  Cine arvoneşte acela plăteşte” şi anume fraza: “DA ŞII ASTA VĂI”.
Am fost uimit de două ştiri: lupta dusă între edilul capitalei şi patronii de gherete fast food şi demolarea unei case datate din sec XIX din strada Bănulescu Bodoni.
Până în present nu există un mechanism de demolare pe cale legală a gheretelor amplasate illegal pe străzile capitalei.
   Sunt 200 de gherete amplasate contrar prevederilor legale. Pentru amplasarea ilegală a unei gherete în locurile istorice, agentul economic poate achita o amendă de la 750 de euro până la 1.5 mii euro.
    Amplasarea ilegală a gheretelor nu au putut fi realizate fără semnătura factorilor de decizie de la preturi, Direcţia Comerţ şi Direcţia Agricultură şi Urbanism a primăriei. La moment în Chişinău sunt amplasate circa 2000 de gherete şi tarabe. (http://www.totul.md/)
      Şi culmea,  pe lângă faptul că sunt nişte încălcări ale legislaţiei, au fost comise pe timp de noapte !
    Deci, reparaţia străzilor şi tăierea copacilor nu se poate de făcut noaptea, le facem ziua, când traficul e aglomerat. Da iată pentru demolări  de gherete perioada nocturnă se pare a fi cea mai bună. Experienţa de viaţă imi spune, dacă lucrurile se fac prin întuneric, este ceva de ascuns...
“DA ŞII ASTA VĂI”
    Pentru cazul cu monimentele istorice a capitalei lucrurile stau şi mai complicat.
    În interviul său pentru “Capitala”, Ion Ștefăniță, directorul Agenţiei de inspectare  şi restaurare a monumentelor a relatat: “Astfel,  au fost demolate 76 de edificii arhitecturale, dintre care 32 în perioada 2006 - 2010. În 2006, alarmaţi de situația din domeniu,  un grup de arhitecți de la noi, încadrați într-un proiect european,  au făcut o evaluare identică celei făcute de Agenția noastră. Până la 2006 s-au demolat 42 de edificii, pe care le-au fotografiat.” Iar Iurie Colesnic, istoriograf moldovean susţine că începînd cu anii 1990 şi pînă astăzi au fost demolate aproximativ 100 de monumente istorice incluse în registrul monumentelor din Republica Moldova. Tot el ne aminteşte că: ”Centrul istoric al Chişinăului” include 977 de edificii de arhitectură, dintre care 76 au fost demolate în ultimii 15 ani iar 155 de monumente au suferit intervenţii neautorizate de reconstrucţii, care au prejudiciat grav autenticitatea şi integritatea acestora. Nişte cifre cu adevărat strigătoare la cer. Sunt foarte multe monumente din care au rămas doar pozele, http://www.monument.sit.md/
    Consilierul minicipal Oleg Cernei într-un comentariu spune: “Problema este ca Primaria Municipiului Chisinau nu are parghiile legale pentru a interveni in asemenea cazuri. Competenta in acest sens o are Inspectia de Stat in Constructie care este subordonata Ministerului Constructiilor si Dezvoltarii Teritoriului. In acest caz trebuie de modificat cadrul legal, pentru ca astfel de actiuni sa fie contracarate dur inclusiv si de autoritatile locale si chiar ar trebui sa putem face uz de codul penal, altfel noi nu ne vom invata minte.
    Ma întreb “DA ŞII ASTA VĂI”?
    Câte monumente  o să mai fie distruse? Câte gherete amplasate sau demolate pentru a modifica cadrul legal?  De ce nu va pasă Domnilor de la conducerea capitalei?
 Vom pleca şi noi cândva din viaţă
Şi părinţii sus ne-or întreba
Ce mai face casa lor cea dragă,
Cine are grijă azi de ea...” (G. Vieru)
    Iar casa noastră, nu se limitează doar la pereţii apartamentului, are un înţeles mult mai larg, până la urmă însă, fiecare decide pentru dânsul.
                                                                           
                                                                               

Tuesday, January 4, 2011

Să tragem deci concluzii


 Ce părere aveţi ??? Asemănarea cu moldovenii e izbitoare, am în vedere dacă în loc de ''ruskie'' pui ''moldoveni''.
М.ЗАДОРНОВ  Московский Комсомолец № 25499 от 15 ноября 2010 г.

Если продолжать сравнивать нас с американцами, счет увеличивается не в нашу
пользу
После моего большого очерка в “МК” о том, что сегодня тупые не американцы, а мы,
подражая им в том, в чем подражать не надо, пришло так много писем, что я никак
не могу остановиться. И с ужасом думаю, что если продолжать сравнивать нас с
американцами, то счет увеличивается не в нашу пользу…
Много есть у “тупых” американцев того, чему нам, “не тупым”, можно поучиться.
Солдаты в Америке не строят генералам дачи, не делают голубятни и башенки из
головных частей ракет средней дальности, а заборы — из плит разобранных
аэродромов.
В лесах американских не накурено.
В отличие от американских спецслужб наши узнают о готовящихся терактах из…
выпусков новостей.
В США нет пьяных на улицах. У них на Рождество не встретишь ни одного пьяного
Санта-Клауса.
В Америке не сносят памятники, не переименовывают города, когда меняется власть.
В Нью-Йорке мэр менялся сотни раз, но никому в голову не приходило перенести
статую Свободы.
В Америке молодежь идет в армию, чтобы потом получить льготы при поступлении в
институт. В России поступают в институт, чтобы не попасть в армию.
В Америке, пока женщина не сделала карьеру, она не вступает в брак. У нас
вступают в брак с нужным человеком, чтобы сделать карьеру.
В США можно подать в суд за сексуальные домогательства на работе. Если бы такой
закон ввели у нас, то десятки тысяч женщин сели бы за решетку — за соблазнение
коллег мини-юбками и декольте до пояса.
В Америке почти в каждом дворе есть спортплощадка, у нас в лучшем случае —
грибок в песочнице. Каких спортивных достижений можно ждать от страны, где дети
растут под грибами?
В Америке детей по утрам развозит школьный автобус. У нас детей по утрам
развозит от пива.
В Америке самым страшным ужастиком считается фильм “Крик”. Потому что они не
видели нашего сериала “Школа”.
Не все знают, что аттракцион “американские горки” придумал американец, которому
довелось ездить по русским дорогам. А во многих штатах США этот аттракцион
называют “русские дороги”.
А быт? Разве могут в Америке в общественных местах появиться надписи,
объявления, предупреждения типа: “Осторожнее вынимайте деньги из банкомата — он
бьет током!”, “Входной дверью не хлопать — отключается эскалатор!”, “Осторожнее
открывайте входную дверь, она может на вас упасть!”?
Три дня назад я ехал в поезде из Питера в Карелию. В туалете вагона было
объявление “Осторожно вставайте с унитаза, чтобы не удариться головой о ведро!”.
Вы можете себе представить подобное в американском поезде, чтобы проводница
повесила ведро на водопроводный кран — единственное выдающееся место в туалете?
Американцы с утра друг другу улыбаются. Наши с утра ходят с таким выражением
лица, как будто всю ночь провели у практиканта-стоматолога, который учился на
“тройки”. У нас в стране самая искренняя улыбка — у Крошки-Енота из мультика.
Кажется, у русских атрофированы мышцы, отвечающие за улыбку.
В США с вами на улице может поздороваться незнакомый человек, спросить, как ваши
дела… Попробуйте завтра утром выйти на улицу, подойти к незнакомцу и спросить:
“Как ваши дела?”. И посмотрите, что будет дальше.
Жизненное кредо американцев —
Dont worry. У большинства наших — “Все твари!”.
Наши люди не скупятся на улыбку только в Интернете, обильно вставляя смайлики
между сквернословием на форумах.
Это ж насколько мы стали агрессивными, если у нас в зоопарке на клетке с
обезьянами висит объявление: “Не плевать в шимпанзе!”?
Наконец, американский сервис… Какой же он приветливый! Мой директор Оля зашла в
одном из российских городов в булочную купить свежего хлеба, а хлеб был
вчерашний. Она подошла к продавцу и спросила, почему весь хлеб черствый. Та,
широко (по Карнеги) улыбаясь своей улыбкой-страшилкой, ответила: “А вы сильнее
жмите!”
Если к американскому врачу придет зажиточный пациент, он не найдет у того
радикулит мочки среднего уха, эпистолярное дрожание эпителия гайморовых пазух и
астму мочевого пузыря.
В США есть только один тип полицейских, которым можно предлагать взятку, не
боясь, что тебя арестуют. Это лежачие полицейские.
Простые американцы не думают с утра до вечера, где бы им чего своровать.
Повальное мелкое воровство началось в Америке только в тех районах, где
поселились русские эмигранты.
Один из моих читателей в “ЖЖ” прислал такую историю. У входа в супермаркет
американец оставил свой велосипед, как и положено, приковав переднее колесо
цепью с замком к специальной велосипедной стойке-трубе. Наш в это время за ним
наблюдал. Американец зашел в магазин. Что сделал наш? Он взял свою цепь, свой
замок, приковал к стойке заднее колесо велика американца и спрятался за углом.
Американец вышел, открыл свой замок, снял цепь. Увидел, что заднее колесо
приковано, и подумал, что кто-то по ошибке надел цепь на его велосипед вместо
своего. Пошел в супермаркет искать хозяина цепи. Наш в это время открыл свой
замок, сел на велик — и уехал!
Американцы уважают человека при жизни. Они умеют работать и любят работать. Не
празднуют Новый год 15 дней, потом еще 15 дней Первомай и 5 дней — День
народного единства. Объяснять американцу, что такое Старый Новый год, никому не
советую. Он долго будет мучить вас расспросами. Одному американцу сказали, что
это контрольный Новый год — чтобы точно знать, что он наступил.
Американцы-бизнесмены как-то приехали в Москву 7 мая. Пустой город, ощущение,
что взорвалась нейтронная бомба. Офисы закрыты, ни одна компания не работает.
Только рестораны полны людей. Они ничего не могут понять, спрашивают:
— В чем дело? — Праздник. — Какой? — 7 Мая. — А что это за праздник? — 1 Мая.
Это же нормальным людям никогда не понять! Семь дней прошло, а мы все празднуем.
— Ну так скоро же 9-е, — объясняют.
— И до какого будете праздновать? — До 15-го.
У американцев нет показухи. Там не может произойти нечто подобное тому, как
нашего президента принимали в Омске. На улице, по которой должен был ехать
Медведев, покрасили все дома (естественно, только с фасадов). Причем несколько
домов закрасили полностью, вместе с окнами. Люди встали утром — ничего не видно.
В Америке, если губернатора или мэра снимают с работы, говорят — “отработал”, у
нас — “проворовался”.
Вы можете себе представить, чтобы их президент объявил войну коррупции? Там
коррупционера просто посадят без всякого объявления государственной кампании.
Более того, в Америке — чем больше своровал, тем больше получишь срок. У нас —
чем больше своровал, тем выше ты во власти.
 Когда в США говорят “тандем”, все понимают, что речь идет о продвинутом
велосипеде, а не о никому не понятных договоренностях двух выпускников одного
учебного заведения.
Если в США у президента падает популярность, никто не начинает трезвонить, что
надо немедленно свергать власть. Президент сам думает, как ему вернуть к себе
уважение. Ему не придет в голову, дабы освежить любовь народа к себе, проехать
на “Линкольне” от Нью-Йорка до Аризоны. А можете себе представить, чтобы
американский президент, чтобы усилить уважение к полиции, предложил
переименовать ее в милицию?
Я думаю, что Америка уже далеко не тупая, хотя бы потому, что именно туда
произошла утечка лучших мозгов из России. А по закону Ломоносова, если где-то
что-то прибавится, то в другом месте непременно должно убавиться. И мы все это
место прекрасно знаем…
P.S. А главная разница между нами в том, что мы в России всегда живем с мечтой о
светлом будущем и с воспоминаниями о светлом прошлом.
А американцы — просто в
нормальном настоящем.